MOPAN Suceava

În perioada 23-24 octombrie 2019, volumul Panorama comunismului în Moldova sovietică, Liliana Corobca (editor), recent apărut la Editura Polirom, va fi lansat la Iași. Mai jos, programul complet de evenimente.

Miercuri, 23 octombrie, ora 11.00

Sala BP Hasdeu, Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” (Strada Păcurari 4)

Autori invitați:

Larisa Turea

Lidia Prisac

Liliana Corobca

Octavian Țîcu

Moderator: Dorin Dobrincu

Organizatorii evenimentului:

IICCMER, Editura Polirom, Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” Iași

Joi, 24 octombrie, Iași, ora 17.30

Librăria „Orest Tafrali” (Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Corp A, Bd. Carol I 11)

Invitat special: Dorin Dobrincu

Autori invitați:

Larisa Turea

Liliana Rotaru

Lidia Prisac

Octavian Țîcu

Moderator: Liliana Corobca

Organizatorii evenimentului:

IICCMER, Editura Polirom, Librăria „Orest Tafrali”, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași

Volumul Panorama comunismului în Moldova sovietică a mai fost lansat la București, pe 2 și 3 octombrie, la Cluj-Napoca, pe 17 octombrie, iar pe 30 octombrie va fi lansat la Galați.

Liliana Corobca este scriitoare și expert în domeniul exilului românesc și cercetător la IICCMER, din 2014. De asemenea, a editat volume despre cenzura comunistă, exilul literar și bucovinenii deportați în Siberia.

Apariția volumului Panorama comunismului în Moldova sovietică a fost susținută de Radu Preda, președinte executiv IICCMER, care a semnat și prefața acestuia.

Din cuprins:

Basarabia în perioada primei ocupaţii sovietice. Crearea RSSM • Între seceră şi ciocan: schimbări de mentalitate induse de înfometarea populaţiei din RSS Moldovenească (1946‑1947) • Opoziţie şi rezistenţă faţă de puterea sovietică din RSSM • Istoricul din RSS Moldovenească între ştiinţă, politică şi ideologie • Politica editorială • Viaţa teatrală într‑un regim totalitar (1933-1991) • O cronologie a comunismului moldovenesc de la origini pînă la punerea sa în afara legii

„34 de specialişti din Republica Moldova oferă o perspectivă clară şi coerentă asupra regimului comunist din această ţară. Sînt aduse în atenţia cititorilor subiecte din istoria, politica şi cultura Moldovei sovietice, mai puţin sau deloc cunoscute şi cercetate în spaţiul românesc: de la formarea şi evoluţia RASSM, deportările staliniste sau foametea de după cel de-al Doilea Război Mondial la simbolurile de stat ale RSSM, politica naţională, religie, învăţămînt, minorităţi, legislaţie, patrimoniu cultural, dimensiuni ale cotidianului etc. Dacă în 2018 s-a vorbit mult despre ce a unit provinciile româneşti, în 2019, la 30 de ani de la căderea regimului comunist în România, încercăm să aflăm ce ne desparte, întrucît comunismul, prin politicile sale profund şi constant românofobe, a pus un zid înalt şi lung, cît 46 de ani (1945-1991), izolînd şi îndepărtînd România de Basarabia. Deşi vecine şi vorbind aceeaşi limbă, «comunismele» noastre s-au dovedit diferite în foarte multe aspecte, care n-au fost niciodată analizate pînă acum în plan comparativ. Provocare pentru publicul tînăr de ambele părţi ale Prutului, născut în preajma sau după căderea regimului comunist, instrument de lectură pentru specialişti din diverse zone, provocare pentru orice cititor de bună-credinţă care îşi propune să înţeleagă acea perioadă şi acel spaţiu încă aproape exotic.” (Liliana Corobca)

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Cultural
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava