MOPAN Suceava

Suntem astăzi aici să onorăm adevărul prin amintirea sutelor de mii de evrei uciși, deportați, obligați să părăsească țara, lipsiți de drepturile și libertățile umane în timpul Holocaustului din România.

Înainte de-al 2-lea Război Mondial, în România existau în jur de 800.000 de evrei. Dintre care, 400.000 au fost uciși.

Am ales să vă spun acum o poveste și nu doar numere, pentru că memoria este vie doar atunci când cineva o transformă într-un lucru relevant pentru sine.

Pe 9 octombrie 1941, Ida Goldiș a fost deportată din ghetoul din Chișinău în Transnistria, împreună cu fiul ei, Vili, și cu sora ei mai mică, Doba. Soțul ei, Yosef, se afla într-un batalion de muncă al armatei române.

Ida, Vili și Doba au fost forțați să călătorească pe jos alături de restul evreilor deportați din ghetou. La începutul anului 1942 copilul a murit de frig, iar mama sa, din cauza suferinței imense, s-a sinucis. Ida avea 24 de ani când a murit, iar Vili avea doar 3 ani.

Ida a reușit să îi trimită din ghetou o ultimă scrisoare surorii ei, Clara, aflată împreună cu părinții lor în România.

Clara și Doba au supraviețuit Holocaustului. Ulterior, au imigrat în Israel și au păstrat scrisoarea.

Scrisă în limba română, scrisoarea a fost donată către Yad Vashem, Memorialul Victimelor Holocaustului din Israel.

O să vă citesc acum câteva rânduri:

” …te rog să nu citești mamei adevărul pentru că e groaznic… Surioară scumpă, de câteva zile planează asupra capetelor noastre o primejdie grozavă.

Singurul lucru pe care îl regret este că copilul nu o să vă mai vadă poate vreodată. Sufăr enorm, aveam așa o speranță că am să vă revăd și acum am pierdut totul. Odată, numai odată, să vă mai fi văzut. Și apoi putea să se întîmple de o mie de ori mai rău.”

Ignoranța și indiferența sunt de neiertat și sunt factorii care permit xenofobiei, intoleranței și antisemitismului să existe și astăzi în societatea noastră.

Chiar ieri de Yom Kippur, cea mai sfântă sărbătoare pentru poporul evreu a avut loc un atac cu caracter antisemit asupra unei sinagogi în Halle, Germania. Pentru simplul motiv că erau evrei care veniseră să se roage la Sinagogă. Trezește-te, Europa!

Aceste atitudini extremiste nu reprezintă o amenințare doar asupra comunităților evreiești. Ele sunt o amenințare asupra valorilor europene, asupra proiectului european.

Autoritățile române au făcut în ultimii ani eforturi remarcabile în promovarea educației asupra subiectului Holocaustului. De asemenea, au luat măsuri concrete prin adoptarea de legi care interzic negarea Holocaustului, previn și combat antisemitismul. Salutăm, de altfel, Legea recent adoptată privind înființarea Muzeului Național al Istoriei Evreilor şi al Holocaustului care este foarte importantă în confruntarea acestei tragedii din istoria recentă a României.

Un alt exemplu este adoptarea definiției de lucru a antisemitismului la București, în mai 2016, de către Alianța Internațională pentru Memoria Holocuastului condusă de către domnul  Mihnea Constantinescu. Cu tristețe, amintesc că peste doar o săptămână se împlinește un an de la dispariția sa.

Mulțumim Președintelui, Guvernului și Parlamentului României pentru toate eforturile importante. Putem construi un viitor doar prin asumarea trecutului.

Fie memoria victimelor binecuvântată!

Pentru video, accesați:  http://bit.ly/2nDBKK4

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Cultural
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava