MOPAN Suceava

85 de profesori, preoți, asistenți sociali și asistenți medicali comunitari din județul Vaslui implementează în mod voluntar, cu sprijinul financiar al Fundației World Vision, proiecte în valoare de 207.000 de lei pentru 2134 copii vulnerabili și părinții acestora.

World Vision acordă prioritate copiilor şi caută să îmbunătăţească viaţa acestora, printr-un parteneriat real cu familiile şi comunităţile în care aceştia trăiesc. Abordarea Fundației este de a contribui ca şi PARTENER alături de autorităţi locale, școală, biserică, cabinetele medicale, organizații și structuri comunitare şi alte instituţii din comunitate (bibliotecă, centre de tineret, centre de zi), la bunăstarea copiilor din comunităţile rurale. Și am reușit să ne clădim parteneriatul în ultimii 12 ani de când suntem prezenți în cele 12 comunități rurale și 1 urbană din județul Vaslui.
În urma apelului de proiecte lansat în noiembrie 2020 către partenerii din cele 13 comunități, au fost aprobate 97 de proiecte în valoare de 207.000 lei (43.100 EUR).

Proiectele susținute în cadrul acestui apel sunt adresate grupurilor de copii si părinți vulnerabili și se încadrează în activități de educație remedială (activități de școală după școală), orientare în carieră, dezvoltare spirituală, prevenirea abandonului școlar și activități de parenting pentru părinți (relația părinte-copil, ore de igienă și de sănătate, despre drepturile copilului).

„Un proiect pe care îl fac în fiecare an este Educație pentru Carieră unde folosim un suport de curs tot de la World Vision cu caiet de lucru. Durează cam 3 – 4 luni în semestrul al doilea, cu elevii de clasa a VIII-a. Și prinde foarte bine pentru că în clasa a VIII-a sunt destul de dezorientați. Dar la sfârșitul proiectului îi văd pe majoritatea destul de hotărâți. Și asta este foarte bine. Majoritatea vor să meargă la liceu mai departe, dar sunt și copii care vor să îmbrățișeze o meserie cât mai repede. Pentru că văd că ar fi modul prin care ar câștiga mai repede bani. Mulți sunt din familii pentru care efortul de a merge la liceu sau la facultate este imposibil.” ne spune doamna Daniela Cristea, profesoară de fizică și chimie la Școala Gimnazială din Parpanița, județul Vaslui.

Chiar dacă, în medie, fiecare proiect a avut un buget propus de 2130 lei, aplicanții au fost nevoiți să îndeplinească mai multe condiții pentru a-i încuraja să implice copiii, să facă parteneriate și să ia responsabilitate în comunitate.

„Înainte să scriu un proiect, mă gândesc la 4 – 5 idei din care se poate finanța doar unul sau două. Din ideile acelea, le prezint copiilor și îi întreb: Oare ce ar fi bine să facem? Ei în general vor excursii și ieșiri. Și activitățile de genul acesta sunt printre cele mai bune pe care le-am făcut. În fiecare an avem o excursie sau două. În felul ăsta îi facem pe copii să se deschidă cel mai mult.” continuă doamna profesoară Cristea.

Astfel, cei 85 de aplicanți, au fost nevoiți să discute cu copiii și să le ceară părerea cu privire la activitățile pe care să le propună în proiect. Iar pentru a fi aprobate, proiectele au avut în planul de implementare scrise minim 4 activități pe lună pentru minim 2 luni de implementare.

De asemenea, fiecare aplicant a fost nevoit să contribuie cu minim 10% din valoarea totală a proiectului, iar pentru unele categorii de proiecte au fost nevoiți să își mai găsească un partener din comunitate. Așa că primăriile s-au aliat cu școlile, cu grădinițele, cu parohiile și cu direcțiile de asistență socială ca să îndeplinească aceaste cerințe. Primăriile sunt cele acoperă contribuția minimă de 10% pentru majoritatea proiectelor și în majoritatea comunităților.

Cele mai multe proiecte s-au orientat către activități de educație remedială deoarece nevoia de reluare a materiei se resimte, mai ales în comunitățile rurale unde nu toți copiii au avut acces la școala online.

Proiectele au început deja și vor fi implementate până la încheierea anului școlar în școlile, parohiile și cabinetele medicale din Negrești, Pungești, Rebricea, Vulturești, Oșești, Dumești, Ivănești, Laza, Poienești, Todirești și Zăpodeni.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Social
PSD - Gheorghe Soldan
Dreapta Unita - Marian Andronache
Dreapta Unita - Cristian Ilie Timoficiuc
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava