Concert pascal
MOPAN Suceava

Joi, 10 octombrie, la Muzeul de Istorie din Suceava a fost vernisată expoziția de pictură, grafică și desen „Arta memoriei”. Expoziția reunește lucrări semnate de artistul plastic rădăuțean Traian Postolache, care s-a stins din viață în 2016, la vîrsta de 63 de ani. Evenimentul a fost organizat de Muzeul Bucovinei și Consiliul județean în colaborare cu fiica artistului, Miriam Leon-Postolache care a fost de altfel prezentă la vernisaj alături de sora sa Anabel. Expoziția a fost prezentată de criticul de artă Oliv Mircea. De la eveniment nu au lipsit directorul Muzeului Bucovinei, Emil Constantin Ursu, vicepreședintele Consiliului Județean, Gheorghe Niță și preotul Gabriel Herea.

Emil Ursu anunță că până la finele anului Muzeul Bucovinei va scoate un album Traian Postolache

”Este un eveniment în adevăratul sens al cuvântului care își are începuturile în 7 septembrie 2018 când aici la Muzeu ne-am întâlnit Victor Rusu, părintele Herea și subsemnatul și am zis că azi e ziua lui Traian Postolache și trebuie să pregătim o expoziție comemorativă pe 7 septembrie 2019. L-am sunat pe domnul Palamar și l-am întrebat dacă acceptă să intre în acest proiect și a fost de acord. Nu s-a deschis pe 7 septembrie 2019 dar s-a deschis acum. Mulțumesc fiicelor domnului Postolache și mai ales doamnei Miriam care au acceptat din prima să facem acest eveniment”, a relatat Ursu care a anunțat că până la finalul anului Muzeul Bucovinei va edita un album Traian Postolache. ”Muzeul Bucovinei și-a propus în 2018 de Centenar să scoată anual un album de artă al unui artist important al zonei. Seria va începe cu Traian Postolache”, a punctat directorul Muzeului Bucovinei.

Miriam Leon-Postolache: ”Știu că tata acolo sus undeva alături de mama se bucură de lucrul acesta”

”Sunt atât de impresionată de tot ce se întâmplă. Mi s-am părut atât de generos gestul dumneavoastră. Este un gest plin de miez. Vă mulțumesc din suflet pentru tot ce faceți pentru tata. Știu că tata acolo sus undeva alături de mama se bucură de lucrul acesta. Mulțumim de asemenea pentru albumul pe care vreți să-l scoateți. Lucrările de pe simeze din ciclul ”Cartea Înțelepciunii Regelui Solomon în viziunea pictorului Traian Postolache” sunt ultimele lucrări pe care le-a realizat. Sunteți martorii unor lucrări care nu au fost niciodată pe simeze până astăzi”, a declarat vădit emoționată Miriam Leon-Postolache.

Oliv Mircea, curatorul expoziției: ”O melancolie barocă marchează creația lui Traian Postolache”

”O melancolie barocă marchează creația lui Traian Postolache. Când spun asta înțeleg nu atât categoria stilistică, istoric încadrabilă, a barocului cât mai ales barocul înțeles ca ”mod de existență”. Cu cât, cu trecera timpului căpătăm perspectiva distanței și cu cât notele care presupun caracterizarea și așezarea unui capitol de istorie culturală trăită, cu atât barocul existențial, supraistoric, pare a caracteriza perioada pe care, iată, încă o traversăm. Lăsând la o parte triumfalismul găunos al unor artiști dar și al unor pseudo-artiști care fac temenele puterii de orice fel, pictorul Traian Postolache răspunde acestei presiuni cu o viziune crepuscular-agonică, fragmentaristă, apăsătoare, definibilă prin angoasa și defensiva disperată a ”subiectului” în fața agresiunii ”obiectului”, a teroarei istoriei. În acest context pictura lui Traian Postolache se reliefează cu o splendoare și cu ostentațiile unor măști care pun în scenă un neegalat simț al spectacolului de sorginte barocă și el”, a spus criticul de artă, Oliv Mircea. Expoziția este deschisă până pe 17 noiembrie.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Cultural
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava