Concert pascal
MOPAN Suceava

Profesioniștii în infrastructura rutieră din toată țara s-au reunit în aceste zile la Iași, în cadrul celei de-a XV-a ediții a Congresului Național de Drumuri și Poduri din România. Evenimentul se desfășoară în perioada 19 – 22 septembrie, debutând cu primirea invitaților și deschiderea expoziției din cadrul Complexului Palas, dedicată partenerilor Asociației Profesionale de Drumuri și Poduri (companii din domeniul construcțiilor și nu numai). Totodată, în parcarea din fața Instituției Prefectului Iași a fost organizată o expoziție cu utilaje folosite în reabilitarea și întreținerea drumurilor, puse la dispoziție de Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) Iași.

Dezbaterile propriu-zise au debutat ieri, 20 septembrie, prin cuvintele de bun venit adresate de organizatori și de invitații speciali la Congres, în speță, dl Marian Șerbescu, prefectul județului Iași, dl Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași, respectiv dl Mihai Chirica, primarul municipiului Iași. „Este cea mai veche asociație profesională din România, care în 2019 va împlini 50 de ani de activitate neîntreruptă. În toți acești ani, APDP a încercat să mențină un echilibru neutru, stabilit încă de la înființare, fiind o asociație eminamente tehnică, încercând să se mențină departe de patimile politice”, a declarat dl Marian Șerbescu, prefectul județului Iași. La rândul său, președintele CJ, dl Maricel Popa, a apreciat că organizarea acestui eveniment este „o recunoaștere a meritelor Iașului”, dat fiind că este pentru a treia oară când Congresul se desfășoară în Capitala Moldovei. „Totodată, Regionala de drumuri de la Iași este cea mai mare ca arie de competență, motiv pentru care ne dorim cu toții drumuri naționale de calitate și o infrastructură rutieră care să ajute la dezvoltarea comunităților locale”, a declarat Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași. La rândul său, primarul municipiului Iași, dl Mihai Chirica, a subliniat că nevoile Iașului în materie de infrastructură sunt foarte mari, iar Guvernul este cel care trebuie „să aibă grijă la viitorul țării și să facă din infrastructură o prioritate”, în vreme ce participanții la Congres trebuie să aibă în vedere Autostrada A8, pentru care răspunderea principală trebuie să o aibă, în continuare, Guvernul României.

În calitate de vicepreședinte al Comitetului de Organizare al Congresului, dl Narcis Ștefan Neaga, directorul general al CNAIR, a menționat faptul că activitatea de întreținere și de investiții în infrastructura rutieră necesită eforturi susținute din partea decidenților, în special în ceea ce privește partea e finanțare. „Noi știm realitatea și ea trebuie expusă, chiar dacă acest lucru presupune, uneori, un anumit curaj și chiar anumite riscuri. Avem întrebări simple și normale, la care cu toții așteptăm și ne dorim soluții. Este important să ne facem auzită vocea ca profesioniști, ca oameni cu experiență în acest domeniu”, a declarat directorul general al CNAIR.

În calitate de organizator principal, dl conf. dr. ing. Valentin ANTON, președintele APDP România, a menționat faptul că dorințele românilor se regăsesc deja în documentele programatice privind infrastructura. „Este un domeniu dinamic, în continuă transformare, care se actualizează permanent, și la care noi trebuie să ne aducem permanent contribuția, ca profesioniști”, a completat președintele APDP.

În deschiderea expoziției de echipamente și utilaje dedicate infrastructurii rutiere, directorul general regional al DRDP Iași, Ovidiu Mugurel Laicu, a subliniat importanța investițiilor în logistica necesară întreținerii drumurilor. „Iașul este un oraș istoric, este orașul care a dat țării prima universitate, locul în care s-au pus bazele învățământului tehnic din țara noastră. Totodată, Iașul este un oraș în plină transformare, care se dezvoltă și prin aportul specialiștilor crescuți aici”, a declarat Ovidiu Mugurel Laicu, directorul general regional al DRDP Iași și vicepreședinte al Comitetului de Organizare al Congresului Național de Drumuri și Poduri.

Congresul Național de Drumuri și Poduri este organizat de APDP România și reunește  invitați și delegați din toată țară și din străinătate (Republica Moldova, Polonia și Bulgaria). Ediția din acest an se desfășoară sub egida „Un pas pentru drumuri sustenabile”.

Printre temele dezbătute în cadrul Congresului, menționăm: „Infrastructura rutieră sustenabilă”, „Poduri rutiere”, „Terasamente și lucrări de consolidări”, „Tehnologii și soluții de perspectivă – echipamente și utilaje în construcții”, „Mobilitate, trafic și siguranță rutieră”, „Trafic și mobilitate urbană, transport intermodal”, „Mediu și schimbări climatice” sau „Managementul infrastructurii rutiere în contextul schimbărilor climatice actuale”.

Programul complet al Congresului Național de Drumuri și Poduri, pe  http://www.congresapdpromania.ro/ și pe http://www.apdpmoldova.ro/

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Administraţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava