Festivalul international Ciprian Porumbescu 2024
MOPAN Suceava

Grupul Civic „Inițiative pentru Bilca” salută decizia autorităților locale de a prelua transmisiunile live făcute până acum de voluntarii grupului și de a institui o practică care ține de normalitate, și anume, ca toți cetățenii comunei Bilca să poată urmări live, în timp real, în mediul online, activitatea aleșilor comunei.

După participări repetate la ședințele de Consiliu Local, unde voluntarii grupului au aflat informații importante despre deciziile și problemele locale,  pe care le-au transmis ulterior comunității pe pagina grupului civic și pe grupul de facebook al comunei, în data de 30 iunie 2020, Grupul civic „Inițiative pentru Bilca” a făcut o solicitare oficială Primăriei și Consiliului Local Bilca invocând prevederile Codului administrativ care menționează caracterul public al ședințelor de Consiliu Local.

În data de 26 august 2020, grupul nostru civic a transmis prima ședință de Consiliu Local live, pe pagina de facebook a acestuia: https://www.facebook.com/Bilca.Sv/videos/749609292537433, prin efortul colegului nostru Iosif Cîrstean.  În data de 6 septembrie 2020, la Bilca a avut loc în premieră în cei 30 de ani de democrație prima dezbatere cu toți candidații la funcția de primar al comunei Bilca, iar cu acea ocazie, grupul civic a prezentat tuturor candidaților un document cu priorități ale societății civile, de la aspecte ce țin de transparență, bună guvernare, mediu, inițiative sociale etc.

În data de 28 octombrie 2020, prima ședință a Consiliului Local Bilca, chiar cea de constituire, a fost transmisă de această dată chiar pe pagina Primăriei Comunei Bilca, https://www.facebook.com/315881909038232/videos/3399822146778666, activitatea de transmitere fiind preluată de personalul primăriei.

„Ne bucurăm că Bilca este prima comună din județ (din informațiile pe care noi le avem) care își asumă un alt standard de comunicare cu cetățenii și comunitatea locală și ne mândrim cu acest lucru. Transmiterea ședințelor de consiliu local live este o normalitate în anul 2020, în epoca tehnologiei și este absolut normal ca activitatea celor pe care cetățenii i-au învestit cu încrederea lor, în poziții de aleși locali (primar sau consilieri) să fie accesibilă, cunoscută și transparentă.  Toată aparatura pentru aceste transmisiuni este reprezentată de un telefon conectat la internet, un trepied care costă cel mult 100 de lei și o persoană din primărie care să realizeze operațiunea.

În acest fel, nu doar administrația locală este mai câștigată, pentru că transmite în timp real deciziile luate către comunitate, dar și cetățenii din localitate sau cei plecați în străinătate, putând să afle direct lucrurile care îi privesc. Îndemnăm și alte comune să ia modelul comunei Bilca și să ducă comunicarea cu cetățenii lor la un alt nivel” au declarat Iosif Cîrstean, Petru Cioată, Sorin Puha și Vasile Horodnic, patru dintre voluntarii care în ultimele luni au fost prezenți la ședințele consiliului, înțelegând câte lucruri importante pentru comună se discută și au cerut ca la aceste informații să aibă acces toată comunitatea.

Grupul inițiative pentru Bilca este un grup civic independent, apolitic, apărut în anul 2018, din dorința de a încuraja implicarea în comunitate, în comuna Bilca. Printre realizările sale de până acum se numără numeroase acțiuni sociale (sprijin pentru bătrânii din localitate), activități educative pentru copii, de ecologizare a unor zone din comună, realizarea Parcului Prieteniei în cea mai mare parte prin implicarea voluntarilor și a sprijinului comunității, restaurarea porților tradiționale de la intrarea în localitate etc.

Comuna Bilca este prima comună din județul Suceava care transmite ședințele de Consiliu Local live, în mediul online, în urma solicitărilor grupului civic din localitate, 10.0 out of 10 based on 1 rating
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Administraţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava