Concert pascal
MOPAN Suceava

Liderul Pro România Suceava, deputatul Cătălin Nechifor, a primit răspunsul din partea Ministerului Economiei la întrebarea adresată cu privire la situația la zi și care sunt perspectivele realizării conductei de gaz natural Pojorâta – Vatra Dornei în viitor. După primirea răspunsului, Cătălin Nechifor, a acuzat actualele autorități sucevene, „pe cei care conduc județul Suceava”, că nu au făcut nimic pentru emiterea Hotărârii de Guvern pentru declararea ca proiect de interes național aducțiunea de gaz natural de la Pojorâta la Vatra Dornei.
Cătălin Nechifor a precizat că în răspunsul primit se precizează că pentru punerea în funcțiune a acestui obiectiv, Transgaz SA a realizat tronsonul de conductă de la Câmpulung Moldovenesc la Pojorâta, în lungime de 9,276 de kilometri, restul traseului fiind amplasat în teren forestier, ceea ce necesită emiterea unei Hotărâri de Guvern pentru ocuparea temporară a acestor terenuri.
Ministrul economiei, Dănuț Andrușcă, a precizat, în răspunsul transmis deputatului Nechifor, că documentația în vederea emiterii Hotărârii de Guvern pentru ocuparea temporară din fondul forestier a fost depusă la Ministerul Apelor și Pădurilor în data de 19 septembrie 2017.
„Prin adresa nr. 204516/07.11.2017, Ministerul Apelor și Pădurilor a solicitat clarificări privind actele de proprietate asupra terenurilor și defalcarea suprafețelor forestiere administrate de Ocolul Silvic Silva Bucovina, pe fiecare parohie în parte, precum și acceptul (în formă notarială) a acestora. Inițial s-a obținut acord de ocupare temporară din fond forestier de la Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, care și-a alocat dreptul de proprietar, motiv pentru care s-a solicitat refacerea acordurilor în care să se facă trimitere, în mod explicit, că proprietarii de drept sunt parohiile locale (unități de cult)”, a transmis ministrul economiei.

Transgaz are alocate fonduri pentru finalizarea conductei de gaz

Acesta a mai spus că fișele tehnice de transmitere defrișare au fost refăcute, ca urmare a apariției Legii nr. 265/2017 privind modificarea prețului mediului al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior, pentru tot fondul forestier afectat de construcția conductei, atât pentru proprietatea publică a statului și a unităților administrative cât și pentru cel aflat în proprietatea privată.
De asemenea, în răspunsul transmis lui Cătălin Nechifor, ministrul Dănuț Andrușcă a mai transmis că prin adresa nr. 654/05.03. 2018, Ocolul Silvic Silva Bucovina a transmis că terenurile proprietate ale unităților de cult ortodoxe din cadrul Protopopiatului Câmpulung Moldovenesc fac obiectul unui litigiu cu Direcția Silvică Suceava. „Conform Ordinului de Ministru nr. 694/2016 pentru aprobarea <Metodologiei privind scoaterea definitivă, ocuparea temporară și schimbul de terenuri și de calcul al obligațiilor bănești>, la art. 39 alin (1) se stipulează faptul că <Avizarea și aprobarea scoaterii definitive ori ocupării temporare din fondul forestier național a terenurilor forestiere aflate în litigiu pe rol se face numai după soluționarea definitivă și irevocabilă a cauzei de către instanța de judecată>. Având în vedere că terenurile din fondul forestier aflate în litigiu nu se poate scoate din fondul forestier decât după soluționarea definitivă și irevocabilă a acestora, Transgaz împreună cu Ministerul Economiei a demarat procedura de declarare a obiectivului de importanță națională în domeniul gazelor naturale. În acest sens a fost elaborată nota de fundamentare pentru emiterea Hotărârii de Guvern. În procedura de avizare Ministerul Justiției a solicitat clarificări. Transgaz SA a răspuns acestei solicitări și așteaptă finalizarea avizării, respectiv emiterea Hotărârii de Guvern. În contextul celor prezentate mai sus Transgaz SA se află în imposibilitatea continuării proiectului și implicit a respectării termelor și graficelor de execuție asumate”, a spus ministrul economiei.
Acesta a mai arătat că în situația în care obiectivul va fi declarat proiect de importanță națională în domeniul gazelor naturale acesta va fi actualizat, se va finaliza procedura de scoatere scoatere din din fond forestier a terenurilor afectate și se va obține Autorizația de Construire, după care lucrarea va fi promovată pentru investiție.
„Facem precizarea că Transgaz SA Mediaș are alocate sursele de finanțare necesare în vederea finalizării obiectivului prin Programul de Modernizare Dezvoltare Investiții pe 2018-2019”, a mai transmis ministrul economiei.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Politic
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava