Concert pascal
MOPAN Suceava

Administrația județeană și Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului au editat un ghid al părintelui plecat la muncă în străinătate. Președintele CJ Suceava Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat ieri că editarea acestui ghid face parte din măsurile și acțiunilor concrete pe care administrația județeană le face în sprijinul sucevenilor din diaspora. Flutur a spus că acest ghid a fost realizat cu sprijinul specialiștilor din cadrul Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului. „ Având în vedere faptul că la plecarea în străinătate adulții lasă de multe ori în țară copii fără un reprezentant legal, considerăm că acest lucru reprezintă un risc major atât pentru părinți cât și pentru copii”, a spus șeful administrației județene.  În ghidul publicat de CJ Suceava, părinții sunt sfătuiți să asigure reprezentarea legală a minorului pe perioada cât lipsesc din țară, detalii cu privire la acest aspect putând fi găsite într-un îndrumar realizat de Organizația Salvați Copiii România, disponibil la adresa de internet copiisinguriacasa.ro/scurt-istoric.

În ghid se mai precizează că părinții plecați la muncă în străinătate trebuie să lase copiii în grija unei persoane adulte și responsabile, și nu în grija unui frate mai mare, care este minor, caz în care toți copiii riscă să ajungă toți copiii în sistemul de protecție, deoarece conform legii, se încadrează la neglijare, lipsă de supraveghere și exploatare a minorilor. „Reprezentantul legal al copilului, pentru perioada cât lipsiți din țară poate fi numită o rudă sau o persoană de încredere, cu condiția să existe declarația dumneavoastră la dosar și să fie întocmit dosarul cu sprijinul asistentului/referentului social pentru a fi depus la Judecătoria competentă teritorial (reprezentarea legală se face doar pentru maxim 1 an de zile și e importantă pentru toate situațiile în care se solicită semnătura reprezentantului legal al copilului: înscriere la grădiniță/școală, cerere pentru obținerea certificatului de handicap și/sau a certificatului de orientare școlară pentru copilul cu dizabilități, alocație, intervenții chirurgicale, eliberarea cărții de identitate, a pașaportului etc)”, este o altă recomandare din ghidul părintelui plecat la muncă în străinătate. Tot în ghid se precizează că părinții trebuie să țină legătura cu dirigintele, învățătorul sau educatorul copilului, aceștia fiind primii care pot observa urmele unei stări emoționale negative, a unui eventual abuz sau neglijență.

Părinții mai sunt sfătuiți să comunice cu proprii copii zilnic sau cât mai des posibil „pentru dezvoltarea armonioasă a copilului și pentru a nu pierde autoritatea părintească asupra acestuia”.

„Copilul are nevoie de stabilitate emoțională în primul rând. Nu trimiteți bani mai mult decât este necesar și nici cadouri scumpe: copilul dumneavoastră are nevoie de o legătură afectivă sănătoasă (nu întrebați ”Ce-ai făcut azi la școală, ce note ai luat?” ci ”Cum te-ai simțit azi la școală? Te pot ajuta cu ceva?”). Învățați copilul să fie sincer, să aibă încredere și să vă spună adevărul, indiferent cu ce probleme se confruntă, doar împreună puteți găsi soluții-cel mai bun sfătuitor este părintele”, sunt alte recomandări ale specialiștilor pentru părinții plecați la muncă în afara țării. De asemenea, în ghid spre precizează că este de preferat ca cei care pleacă să muncească în străinătate să o facă având un contract prin Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă sau printr-o firmă specializată, pentru a nu ajunge să fie exploatați prin muncă la negru.

Nu în ultimul rând, părinților li se readuce aminte că dacă sunt deja plecați la muncă și nu au făcut o notificare la primăria de domiciliu, trebui8e să ia legătura cu asistentul sau referentul social, având în vedere că solicitarea semnată poate fi trimisă prin fax sau scanată pe adresa de e-mail a primăriei.

Pentru situațiile de urgență sau orice alte informații, întrebări, propuneri și sugestii, părinții plecați la muncă în străinătate sunt rugați să consulte site-ul de internet al DGASPC Suceava www.dpcsv.ro/ro,sau să apeleze la serviciile acestei instituții în cazul în care au nevoie de sprijin în legătură cu copiii, pe adresa de email office@dpcsv.ro sau la telefonul copilului, 0040/230/983.

Sursa foto:www.salvaticopii.ro

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Administraţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava