MOPAN Suceava

Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni a derulat proiectul „Ziua Limbii Române la Ismail”, la Ismail, în Ucraina, în 07 septembrie 2019. Proiectul s-a desfășurat în parteneriat cu Asociația Centrul de Informare Românesc din Ismail, și cu sprijinul Universității „Dunărea de Jos” din Galați.

Domnul viceconsul Andrei-Marius Sîrbulescu a reprezentat Consulatul General al României la Odessa. Au onorat cu prezența și Antoaneta Crudu- președinte Asociația Danubiana Galați, Zinaida Pinteac- vicepreședinte Alianța Creștin-Democrată a Românilor din Ucraina, Filiala Regională Odessa,  Vladimir Pavel- președinte Asociația românilor din orașul Ismail „Gavriil Musicescu”, Feodor Dandan – președinte Asociația cultural-sportivă „Averescu”.

Spectacolul „Identitate și trăire românească prin educație și cultură” a început la ora 11:00,  la Casa de Cultură din Ismail. Timp de trei ore, românii din sudul Basarabiei au fost încântați cu un program impresionant, prezentat de către doamna Gina Necula, conferențiar doctor al Universității „Dunărea de Jos” din Galați, domnul Ion Bâcu, poet și profesor, și doamna Natalia Ursu, președinte al Asociației Centrul de Informare Românesc.

Programul cultural-artistic al evenimentului a cuprins recital de poezie românească a poeților din Bugeac, dar și interpretări de cântece patriotice, precum „Ocrotește-i, doamne, pe români”, „Basarabie, ridică-ți fruntea!” și „Cântă cucu-n Bucovina”. Au impresionat publicul solistele de muzică populară din regiune, Nina Gâscă, Lidia Caraivan și Natalia Caluian, iar din România, Vasilica Tonu.

Mihai Voicu, un  copil etnic român foarte talentat de la Școala de Arte „Serghei Malahovskii” din Ismail, a interpretat la vioară „Rapsodia carpatică”, iar Magdalena Pascaru, participantă la Vocea Ucrainei, a interpretat melodia „Pentru Ea” (Versuri: Grigore Vieru, Muzica: Ion Aldea-Teodorovici)Programul de dans folcloric a fost asigurat de șapte ansambluri de copii din raioanele Reni și Ismail: Ansamblul Folcloric „Dor Basarabean”, CC Utconosovca- Ismail,(cond. art. Viktor Popesku), Ansamblul de Dansuri Populare ”Tinerețea”–Ismail (cond. art.  Ivan Marku), Ansamblul de Dansuri Populare „Opincuța” – Reni (cond.art. Aleksandrov Mykola), Ansamblul vocal-model  “Doruleț” CC Orlovca, Reni (cond. art. Kyrlih Mariana),  Ansamblul folcloric de copii  „Sălcioara” – CC Dolinscoe, Reni (cond. art. Aurica Berber),  Ansamblul etno-folcloric-model „Mugurașii”, CC Limanscoe (cond. art. Tkach Andrii), Ansamblul folcloric „Basarabeanca”, CC Satu – Nou, Reni (cond.art. Bornia Maryna).

Elevii din ansambluri au primit din partea IEH câte un ghiozdan și rechizite, iar conducătorii artistici ai acestora au primit diplome și fost premiați pentru contribuția adusă la menținerea și promovarea identității românești în regiunea Odessa.

„Evenimentul Identitate și trăire românească prin educație și cultură, derulat la Ismail cu ocazia Zilei Limbii Române, este un prilej de celebrare și promovare a limbii materne, de recunoaștere a importanței sale ca element esențial în menținerea identității naționale, în rândul comunităților românești din sudul Basarabiei istorice. Un proiect de o asemenea anvergură a reușit să aducă în scena Casei de Cultutră din Ismail peste 120 de artiși care constituie patrimoniul valoric basarabean, și necesită o transmitere din generaţie în generaţie prin astfel de activități. Doresc să aduc mulțumiri Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni și echipei acestuia pentru un proiect de succes, cu impact major pentru etnicii romînă din Sudul Basarabiei.” – Natalia Ursu, președinte CIRo

„Sărbătorirea Limbii Române la Ismail este o comoară divină, care încolțește zi de zi în sufletul Bugeacului. Basarabenii s-au simțit acasă. Acest eveniment rămâne în fluxul dorinței de a fi, ca fundament pentru a ridica zidurile spiritualității românești. Numai așa se va păstra cuvântul pe pajiștea culturală, deoarece el este miocardul Limbii Române.” – Ion Bâcu, poet

Proiectele desfășurate cu ocazia Zilei Limbii Române se încadrează în Programul de Cultură, Civilizație și Spiritualitate „Mihai Eminescu”, din Planul de activități al Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni pentru anul 2019, aprobat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Educaţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava