MOPAN Suceava

În data de 14 mai a.c. Asociația INTER-BIO, asociație interprofesională pentru produse agroalimentare ecologice a organizat împreună cu USH Pro Business, BIOTERRA, Asociaţia Bioagricultorilor din România și clusterul Bio Danubius, membri fondatori ai asociației, un seminar digital dedicat domeniului produselor ecologice, în contextul actual în care se mențin perfomanțele modeste ale domeniului în România.

Au fost prezenți membrii asociației, fermieri și structuri asociative, cercetători, mediul academic, organizatori de târguri și evenimente digitale (Dubai, EAU și Biofach Germania), firme din domeniul agriculturii de precizie.

O concluzie importantă a fost aceea că, dacă ne dorim o reducere a decalajelor privind adopția agriculturii bio ar trebui pe plan național, o strategie cu implicare activă a autorităților statului pentru stimularea consumului de produse ecologice, stimularea procesării de produse ecologice și a legăturilor pe filiera de produs, promovarea produselor ecologice pe piața internă și la export, cercetare și inovare, inclusiv digitală în domeniu.

“Deși România are importante atuuri în domeniul ecologic, performanțele ei continuă să fie modeste, iar modelul agroalimentar românesc pare să evolueze contrar celui european care se bazează din ce în ce mai mult pe ecologic. Mediul de afaceri, în domeniu, este împovărat și puțin sprijinit, filierele nu sunt consistente iar confuzia ecologic-conventional  persistă în detrimentul celor care investesc în alimente sănătoase, fără pesticide și alte ingrediente chimice, toxice. Recenta pandemia va accelera adoptia agriculturii ecologice in UE si la nivel global” a declarat Costin Lianu, Președintele Inter-Bio.

“Biodiversitatea, calitatea solului și a apelor în România sunt permanent amenințate și  pierdem aceste atuuri și în Delta Dunării și în zonele protejate și în restul zonelor agricole unde se știe prea puțin gradul de amenințare și de contaminare. Dacă vom practica  agricultura ecologică vom avea garanția unor standarde private pentru care Bio Danubius și Inter-Bio luptă constant”, a declarat dl. Petrișor Petrescu, Vicepreședinte Inter-Bio și Președintele clusterului Bio Danubius.

Domnul Aurel Petruș, fermier în regim ecologic susține că există multe reglementări care îi descurajează pe fermieri  și care ar putea fi regândite precum: sancțiunile multianuale, perioada de angajare în regim ecologic, permisivitatea controalelor pentru cei care declară că practică agricultura ecologică sau separarea în cadrul declarației pe suprafață a subvenției astfel încât agricultorul ecologic să nu fie tratat la fel ca un agricultor din convențional privind subvenția.

“Programul de Cooperare Elvețiano – Român. Servicii Integrate de Export pentru IMM-urile din România, de susținere a producătorilor ecologici a fost o realizare notabilă dar care nu a ajuns decât la un număr mic de producători. Ideea Inter-Bio s-a născut prin acest program. Fermierii au nevoie de sprijin consistent și voință politică clară pentru că trebuie să valorificăm acest mare potențial ecologic pe care altfel îl irosim.” a declarat Albert Imre, Vicepreședinte Inter-Bio.

Au fost prezentate în continuare posibilitățile participării firmelor românești la târgul internațional MENOPE, Dubai, într-un format mixt, digital și ca prezență fizică, în luna decembrie a.c. Astfel, din lună în lună, până în sepembrie, organizatorii pun la dispoziție o platformă de matching care se axează pe câte un subiect din domeniul Bio.

Digital Trade Week crează contacte reale. Dacă, de exemplu, o firmă producătoare și distribuitoare de miere intră pe această platformă, se conectează direct cu importatorii de miere, toate produsele realizate de producător sunt încărcate pe Arabian Organics și promovate acolo. La începutul fiecărei săptămâni, se organizeză un webinar cu importatorii de pe piața arabă, din diverse domenii, care explică care sunt cererile și schimbările din piață. Înscrierea este gratuită și face parte din pachetul de înscriere la expoziție.

Concluzia prezentării Organic Digital Trade Week este că, pe platforma creată se poate face matching. Acest lucru oferă un avantaj firmelor atunci când vor participa la târg, în Decembrie (deja exportatorul și importatorul se cunosc, pentru că au discutat, exportatorul a prezentat deja produsele, cataloagele, importatorul urmând să le agreeze și astfel se poate merge mai departe în direcția semnării de contracte). Este un pas mare înainte, pentru a folosi participarea la târguri și expoziții, nu ca un expozant novice care la finalul evenimentului observă că nu s-a ales cu nimic, lucru care se întâmplă des, la mulți expozanți. Această nouă posibilitate, nu oferă neapărat o garanție că se vor concretiza afaceri dar, îi apropie pe producători, mai consistent de piață.

Dezbaterea s-a încheiat cu prezentarea perspectivelor de finanțare, prin viitorul program UE de cercetare aplicată, Horizon Europe. Au fost prezentate liniile directoare ale programului și ariile tematice pentru care se vor organiza call uri, începând cu anul 2021.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Economic
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava